Mleko modyfikowane a mleko naturalne – jakie są różnice?

Mleko modyfikowane a mleko naturalne - jakie są różnice?

Jakie są więc różnice między mlekiem modyfikowanym a naturalnym? Według Adama Betzelta, zarejestrowanego dietetyka w Calgary, te dwa rodzaje różnią się jedynie ilością zawartego w nich białka. Chociaż kazeiny i serwatka dodają do pożywienia białko, zawierają również duże ilości tłuszczów nasyconych. Ponadto produkty serwatkowe, takie jak olej maślany, są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Laktoza w mleku powoduje gaz, wzdęcia, ból i biegunkę

Jeśli masz nietolerancję nabiału, laktoza w mleku powoduje gaz, ból jelit i biegunkę. Laktoza to cukier występujący naturalnie w mleku i produktach mlecznych. Przechodzi przez przewód pokarmowy niestrawiona, podrażniając jelita i powodując nieprzyjemne objawy. Nietolerancja laktozy może poważnie wpłynąć na jakość Twojego życia.

Przewód pokarmowy jest wyposażony w enzym zwany laktazą, który rozkłada cukier mleczny. Gdy dotrze on do jelita cienkiego, wędruje do jelita grubego, gdzie jest częściowo rozkładany przez bakterie. Ten proces fermentacji powoduje gazy, wzdęcia i ból. Niestrawiona laktoza pozostaje w przewodzie pokarmowym i przyciąga cząsteczki wody, co skutkuje wodnistymi odchodami – cytat ten jest rezultatem analiz redakcji serwisu salon-ekspresja.pl.

Kazeina w mleku może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Wiele osób uważa, że ich negatywne reakcje na produkty mleczne są spowodowane nietolerancją laktozy, ale zaburzenia żołądkowo-jelitowe mogą być również spowodowane przez białko – kazeinę. Mleko składa się w 80% z kazeiny, natomiast serwatka w 20%. Ludzkie mleko zawiera około 40% kazeiny. Układowi pokarmowemu trudno jest rozłożyć to białko, dlatego kazeina może powodować problemy. Oprócz trudności trawiennych, kazeina może powodować wzdęcia, gazy i wysypki skórne. Może nawet prowadzić do zmęczenia i zmian w zachowaniu.

W ostatnim badaniu finansowanym przez The a2 Milk Company, naukowcy monitorowali objawy żołądkowo-jelitowe 600 chińskich dorosłych przez okres do dwóch tygodni. Poprosili uczestników o samodzielne zgłaszanie wszelkich zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Przez pierwszy tydzień badanym podawano mleko konwencjonalne, a następnie przez resztę badania przestawiono ich na kazeinę A2 beta. W tym czasie badani zgłaszali znacznie więcej bólów i objawów brzucha. Ponadto kazeina A1 opóźniała tranzyt jelitowy, powodując biegunkę, a także stymulowała uwalnianie BCM-7, hormonu, który może zwiększać stan zapalny.

Mleko fermentowane vs mleko niepasteryzowane

Jest wiele zalet mleka fermentowanego, w tym dodane składniki odżywcze i probiotyki. Mleko fermentowane jest często łatwiejsze do strawienia dla osób z alergią na mleko lub nietolerancją laktozy. Mleko fermentowane zwiększa również trwałość produktów mlecznych. Mleko fermentowane jest również popularne w Japonii, gdzie jest stosowane w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, w tym raka, wysokiego cholesterolu i ciśnienia krwi. Może być również stosowany w pieczeniu i gotowaniu.

Istnieją również zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem niepasteryzowanego mleka. Należy pamiętać, że patogeny, które są usuwane podczas pasteryzacji, nadal mogą sprawić, że będziesz chory. Jeśli masz osłabiony układ odpornościowy, jesteś bardziej narażony na zachorowanie. Bakterie w niepasteryzowanym mleku mogą być dla Ciebie szkodliwe. W rzeczywistości niektórzy ludzie są uczuleni na mleko pasteryzowane i powinni unikać jego spożywania, jeśli to możliwe.

Mleko wzbogacone wapniem a mleko naturalne

Możesz się zastanawiać, jaka jest różnica między mlekiem wzbogaconym wapniem a mlekiem naturalnym i które jest lepsze dla Twojego zdrowia. Jedną rzeczą, o której należy pamiętać, decydując się na te dwa produkty, jest ilość wapnia, jaką zawierają w jednej porcji. Szklanka mleka zawiera około czterysta osiemdziesiąt miligramów wapnia, co stanowi około dwadzieścia pięć procent zalecanej dziennej wartości. Dzienne zalecane spożycie wapnia wynosi 1000 miligramów dla osoby dorosłej, która spożywa 2000 kalorii lub więcej. Wytyczne Dietetyczne 2015 zalecają, aby dorośli spożywali trzy porcje niskotłuszczowych lub beztłuszczowych produktów mlecznych dziennie.

Różnica między mlekiem wzbogaconym w wapń a naturalnym mlekiem jest minimalna, ale nadal znacząca. Naturalne mleko zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia kości. Pomaga budować silne kości, mięśnie i nerwy. Pomimo korzyści, istnieją pewne zagrożenia związane ze zbyt małą ilością wapnia. Niewystarczająca ilość wapnia może prowadzić do zahamowania wzrostu u dzieci i dorosłych. Diety o niskiej zawartości wapnia są również związane z niską masą kości, co może zwiększyć ryzyko osteoporozy.

Źródła sztucznego zanieczyszczenia mleka

Nie zawsze można zapobiec zanieczyszczeniu mleka i preparatów dla niemowląt, ale właściwe przygotowanie i obchodzenie się z żywnością i produktami może zmniejszyć ryzyko choroby. Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie narażone na szkodliwe skutki zanieczyszczeń, dlatego właściwe przygotowanie i postępowanie z mlekiem i preparatem dla niemowląt ma kluczowe znaczenie. Źródła zanieczyszczenia mleka sztucznego i preparatów dla niemowląt są często pomijane, ale konsekwencje mogą być bardzo poważne. Oto niektóre z najczęstszych źródeł zanieczyszczeń.

Suche mleko zanieczyszczone gatunkami Salmonella było odpowiedzialne za znany wybuch choroby w Wielkiej Brytanii i Bułgarii w latach 50-tych. Ognisko, znane jako „choroba Salmonella Newbrunswick”, dotknęło przede wszystkim niemowlęta i było związane z suszonym mlekiem wyprodukowanym w jednym zakładzie produkcyjnym. Skażenie pochodziło z suszarek rozpyłowych zakładu produkcyjnego i nieotwartych butelek mleka w proszku. Producenci skażonych produktów byli również odpowiedzialni za pojawienie się ognisk choroby.

Podobne:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top